Kontakt: (011) 6791-575

Vaša korpa: 0,00 RSD.

Nema proizvoda u vašoj korpi.

Ukupno: 0,00 RSD.

 

Kako odabrati klima uređaj?

Izbor klima uredjaja za vas dom je vazan. Ako se odlucite za kupovinu klima uredjaja u jednom od velikih lanaca hipermarketa sa svim vrstama uredjaja bele tehnike ,mozda ce te naici na nekvalitetne klima uredjaje i najvaznije sto cete tesko naci na strucne savete.Druga stvar na koju treba obratiti paznju su majstori koji uglavnom nemaju ugovore sa uvoznicima .A to ce dovesti do problema ukoliko se pojavi kvar u garantnom roku .Cak i u van garantnom periodu Uvoznici nisu u obavezi da obezbede rezervni deo za servise i prodavnice koje nisu vezane ugovorom. Klima uredjaj ne treba tretirati kao svaki drugi elektricni kucni aparat. Pre kupovine treba se posavetovati sa strucnom osobom oko odabira adekvaktnog klima uredjaja ,pre svega to se odnosi na kapacitet a onda i na karakteristike odredjenog modela. Savetujemo Vam da posetite prodavnice i servise specijalizovane za prodaju i ugradnju klima uredjaja.(slika preuzeta sa http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/186171/Za-klimu-najmanje-20000-dinara )

TOSHIBA Aplikacija za brzi odabir kapaciteta  klima uredjaja

Molimo Vas da popunite što tačnije tražene podatke.

Aplikacija je informativnog karaktera, pre kupovine  svakako predlažemo  da se posavetujete sa našim inženjerom prodaje.


Šta je Inverter? inverter klima ACS

Inverter tehnologija je istinska revolucija na polju kontrole klimatizacije.Princip je jednostavan:

Inverter kontroliše snagu uz tačno onoliko električne energije koliko je potrebno,ni manje-ni više!

Na ovaj način ostvarujemo veće uštede električne energije i veći komfor u prostoriji koju klimatizujemo.

Inverter je klima uredaj koji ima elektronski upravljiv kompresor.Regulisanjem broja obrtaja kompresora menja se i pritisak u sistemu .

Promena pritiska s druge strane utiče na promenu temperature freona koju na ovaj način dosta preciznije kontroliše.

Za razliku od klasične klime, kojoj sa daljinskim podesite zadanu temperaturu, a ona samo služi kao

temperatura termostata, jer klima ili radi ili ne, kod invertera imamo nekoliko snaga kojima radi(brizina rada kompresora), pa kako
se približava temperaturi koju smo mu podesili, tako smanjuje pritiske, odnosno temperaturu. Time se
dobio 30‐tak % ekonomičniji rad ,mnogo prijatniji osećaj u prostoriji zbog stabilnijeg odravanja temperature nego kog standardnog klima uredjaja.Sledeća slika vrši poredjenje rada inverter(zeleno) i neinverter klima uredjaja(siva). Glavne prednosti invertera A-Startni period je za oko 30% kraći , B-inverter minimalizuje temperaturne razlike ,C-manja potrošnja

inverter klima

Primer rada Panasonic inverter klima uredjaja


 

 

 


 

Hladjenje server soba

 Moderna racunarska oprema generiše  ogromne količine toplote. Štaviše, server sobe čak i u zimskom periodu mogu  biti  "vruće tačke" stvarajući toplotu toliku da se može oštetiti veoma  skupu instalisanu opremu.

Prilikom odabira klima uredjaja za server sobu, mora se obratiti pažnja na toplotne dobitke.

Grejanje same opreme - proracunati ukupnu toplotnu snagu racunara,rek ormana I ostale opreme koja emituje toplotu u sobi .Proracunati po zapremini prostorije orjentacije sobe I prozora, dodatne toplotne dobitke.

U zavisnosti od opreme u server sobi potrebno je kao sto smo ranije pomenuli ,server sobu hladiti i u zimskom periodu.Važno je da se zna da NE MOGU svi inverter klima uredjaji da hlade pri niskim spoljnim temperaturama.Obično rade do +10C u režimu hladjenja. Zato je bitno da prilikom naručivanja opreme napomenete inženjeru prodaje da je potrebno da klima uredjaj inverter ima LAK (low ambient kit) tj. da može da hladi I na spoljnoj temperaturi  od -10C (-15C)  

Otvaranje prozora I hladjenje spoljnim hladnim vazduhom ne dolazi u obzir jer visoka vlažnost vazduha može oštetiti opremu tako sto može uzrokovati pojavu kondezacije na osetljivoj elektronici.

 Dakle, sprečavajući promene I varijacije u stepenu vlažnosti vazduha ,kao I održavanju optimalne temperature sprečavamo mogućnost pojave havarije u server sobi. Optimalna vlažnost vazduha je kao I kućnim uslovima od 40 do 55 posto.Za održavanje relativne vlažnosti vazduha u prostoriji služe ODVLAŽIVAČI.

U slucaju kvara klima uredjaja u server sobi potrebno je brzo reagovati zbog osetljivosti opreme na visoke temperature.klima rent  je prva pomoć u ovakvim situacijama kao privremeno hladjenje do popravke postojećeg klima uredjaja.